Ιουνίου 05, 2009

ΜΑΘΗΜΑ 2ο

ΜΑΘΗΜΑ 2ο

• ΑΓΟΡΑ: Γενικά
• ΠΑΙΞΙΜΟ: Οι απλοί κανόνες


ΑΓΟΡΑ: Γενικά

Η αγορά αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι του μπριτζ. Η ακρίβεια που απαιτείται και από τους 2 συντρόφους για τον καθορισμό του τελικού συμβολαίου δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα, ενώ οι παρεμβολές των αντιπάλων κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Παρ’ όλα αυτά μερικοί βασικοί κανόνες καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις και μας οδηγούν συνήθως στο σωστό συμβόλαιο.

Πρώτα από όλα είναι ο σεβασμός του συμπαίκτη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μπριτζ αν δεν μάθουμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον σεβασμό προς όφελός μας. Ο συμπαίκτης μπορεί να κάνει λάθη αλλά αυτά είναι δική του ευθύνη. Η δική μας ευθύνη έγκειται στο να αξιοποιήσουμε το σύστημά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κρίσιμη ερώτηση είναι: "γιατί ο συμπαίκτης δεν κατάφερε να μας μεταφέρει το ζητούμενο;" Μήπως και εμείς δεν ακούσαμε καλά;

Μετά είναι η απλοποίηση των αγορών. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα από ότι είναι, με δήθεν ερωτηματικές ή διερευνητικές αγορές ενώ έχουμε απλή και σαφή αγορά. Σκοπός της διαδικασίας της αγοράς είναι να καταλήξουμε στο ιδανικό συμβόλαιο διαχέοντας τις λιγότερες δυνατές πληροφορίες στους αντιπάλους. Απλό μπριτζ.

Ένα ερώτημα: Τι θέλετε να παίζετε με τα παρακάτω;

♤ AKxxx
♥ Axx
♦ xx
♧ Qxx

♤ QJxx
♥ KJT
♦ Qxx
♧ KTx

Περιμένω απαντήσεις...

ΠΑΙΞΙΜΟ: Οι απλοί κανόνες

o ΠΛΑΝΟ Πριν παίξουμε το πρώτο φύλλο ας κάνουμε ένα γενικό πλάνο στην εκτέλεση.
Πόσες λεβέ μας λείπουν; Πού μπορούμε να τις βρούμε;

----o ΕΜΠΑΣ Υπάρχουν χρώματα για να κάνουμε έξτρα λεβέ με εμπάς;

----o ΑΤΟΥ Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ατού μας κόβοντας χανόμενες;

----o ΜΑΚΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Μπορούμε να μετράρουμε κάποιο μακρύ χρώμα;

o ΚΟΝΤΡΟΛ Ας προσέξουμε μην μείνουν οι αντίπαλοι με περισσότερα ατού.

o ΜΕΤΡΗΜΑ ΩΣ ΤΟ 13 Σε κάθε λεβέ προσπαθούμε να μετράμε τις κατανομές των αντιπάλων.

o ΤΑ ΣΠΟΤ Απόλαυση να κερδίζεις λεβέ με μικρά φύλλα!!

o ΤΕΜΠΟ Διατηρήστε κατά το δυνατόν έναν ρυθμό στο παίξιμο.


Αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση σημαίνει να μπορείς -με την ίδια προσοχή- να κάνεις το καλύτερο δυνατό είτε παίζεις 6ΧΑ είτε 2♧. Τα μικρά συμβόλαια έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία (κυρίως σε αγώνες ομάδων) από τα φανταχτερά σλεμ.

Η ικανότητα στην εκτέλεση επιτρέπει να βελτιώνουμε και την αγορά μας με την έννοια ότι πολλές φορές κομμάτια της εκτέλεσης τα έχουμε ήδη δουλέψει από την αγορά.

To be continued...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκτιμώ το μόνο ασφαλές συμβόλαιο είναι οι δύο πίκες, αφού βλέπω μία πιθανή χανόμενη στις κούπες, δύο στα καρά και δύο στα σπαθιά. Τί δεν είδα;